
Forme de arhivare si comprimare
19 octombrie – 16 noiembrie CSV
Anca Benera & Arnold Estefan
Lia Perjovschi
Cătălin Rulea
curatori:
Cristian Neagoe &
Alec Bălășescu
invitați:
Cristian Pomohaci
Cristian Chiriac
“Forme de arhivare si comprimare” este o expozitie care porneşte de la o ramură a matematicii care a revoluţionat lumea, aşa cum o cunoşteam până la jumătatea secolului XX. Nevoia de a transmite din ce în ce mai multă informaţie, de a simplifica într-un fel o realitate care devenea şi încă devine din ce în ce mai complexă (tocmai prin evoluţia speciei umane), a dus la noi soluţii de codificare şi criptare. Dar aşa cum se întâmplă şi în urbanism, odată ce ai lărgit drumurile, ai înălţat poduri şi pasarele, maşinile nu vor deveni mai puţine ci din contră, din ce în ce mai multe şi traficul la fel de sufocant.
Tocmai acest lucru îl propunem la CSV, o analiză a posibilităţilor de comprimare a informaţiei vizuale, auditive şi poate chiar ştiinţifice. Trei artişti vor lucra în colaborare cu oameni de ştiinţă din zona matematicii, biologiei şi vor expune concluziile lor, parcursul.

În câteva cuvinte sound art
15 iunie Artep / Iasi
Maria Balabaș
Chlorys
Mihai Iordache
Micleușanu M.
Diana Miron
Gili Mocanu
Simina Oprescu
Anamaria Pravicencu
Cătălin Rulea
Sillyconductor
curator:
Cristian Neagoe

În câteva cuvinte sound art
25 mai – 13 iunie CSV
„Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” – “La umbra marilor copaci nu crește nimic.”
Ce este un citat, o scoatere din context? O carte este de fapt acelasi lucru? O subiectivare a unei realitati obiective, o deformare a unor date stiintifice? Un citat este probabil exact ca o lucrare de arta, este o sugestie, o instigare la imaginatie si interpretare, un citat este o afirmatie dincolo de cuvinte si totusi daca ar fi sa rezumi o carte la cateva cuvinte ca exercitiu de generare a lucrarii de arta, care ar fi acelea?
La umbra marilor copaci cresc foarte multe lucruri, probabil ca am putea descrie o microfauna. Citatul mai circula si sub forma “Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă” dar toamna cand incep ploile ciupercile rasar de peste tot, in special la umbra marilor copaci. Daca ar trebui sa insiram aici taxonomia ciupercilor probabil am intelege cat de departe te pot duce cateva cuvinte.
IN CATEVA CUVINTE este un proiect propus de Fundatia Carturesti impreuna cu Centrul de studii vizuale (CSV). Cele doua entitati isi propun sa genereze o biblioteca publica de ecologie si abordari ecologice contemporane in cadrul CSV si aceasta biblioteca sa trezeasca interesul opiniei publice in cadrul unei expozitii interdisciplinare ce imbina sound-art-ul cu informatia scrisa si chiar cu interventii vizuale. Fiecare artist va aborda o carte si o va reduce la cateva cuvinte esentiale intr-o lucrare de sound-art sau instalatie expusa la CSV. Vizitatorul va consuma astfel creatie artistica, carte si va medita la felul in care cuvintele ne pot genera idei ajutate de sugestii vizuale si auditive.

Biblioteca CSV lansare
25 mai 18.00
Lansarea bibliotecii CSV

Furnica si Viespe scoala altfel
27 martie 2023 CSVKIDS
Luni 27 martie, facem “Școala altfel” la CSV. Viespi, furnici şi oameni furnici, povestea nespusă.

A culege sau a cultiva
15 septembrie – 6 octombrie 2022 CSV
E una dintre întrebările de bază ale civilizației umane. E poate cel mai important punct de cotitură din întreaga istorie. E transformarea care a dat naștere proprietății și inegalității. E ca diferența dintre a fi liber și a fi în siguranță.
Mai bine de 90% din timpul cât a existat pe pământ, omul a cules, a vânat și a pescuit, trăind de pe o zi pe alta, mergând dintr-un loc în altul, explorând vastitatea și generozitatea lumii. Apoi, acum aproximativ 10.000 de ani, ceva s-a schimbat major. Omul a început să domesticească animale și plante, domesticindu-se la rândul său.
Dezvoltarea agriculturii și a păstoririi animalelor a însemnat mai multă siguranță alimentară, creștere în resurse și în populație, dar în același timp o îngrădire și o aglomerare care au dus la reducerea drastică a varietății hranei, la epidemii, la mult mai multă muncă și suferință. Mitul biblic spune că Adam și Eva au fost expulzați din Grădina Eden. Datele științifice arată contrariul: omul și-a făcut grădină și gard în jurul său, expulzându-se singur din Jungla Eden.
Dan Vezentan
01. Structuri pentru cules II
2020 – 2022
carton, lemn, hârtie
30 – 70 cm
Serie de 5 machete la scara 1:10 pentru viitoare sculpturi-culegătoare.
Structurile de cules se vor transforma în utilaje pentru strâns recolta, formate din recipiente folosite în agricultură: lăzi de fructe, coșuri de spate, găleți metalice, coșerci.
Formele lor lor pornesc de la mișcarea de rotație, descriind un cerc, dezvoltat mai apoi în cilindru, sferă, con sau un alte forme derivate.
Surse de inspirație: designul utilajelor agricole, a roților de moară, a excavatoarelor miniere, a structurilor de susținere a viței de vie sau a tamburilor de cabluri.
02. Grânare africane
2018
Cerneală pe hârtie
100 x 70 cm
Structuri de depozitare a surplusului alimentar apărute în Neolitic, 3 studii în cerneală după grânare tradiționale din Benin, Kenya, Sudan.
Martori ai Antropocenului, păstrează același design de la revoluția agricolă încoace, păzind recolta grânelor domesticite și asigurând stabilitatea alimentară pe parcursul unui an întreg. Sunt construite cu materiale locale, suspendate pe piloni de lemn sau bolovani, cu protecție împotriva dăunătorilor și a umezelii.
Catalin Rulea
01. Extinction Landscapes
2022
fotografie
60 x 40 cm
Starpirea plantelor, sortarea si alegerea lor de catre om, este adesea necesara dar in acelasi timp este si ca un peisaj al unei planete extincte, pe care viata nu mai exista de ani de zile.
02. A New Hope
2022
Fotografie la microscop
60 x 40 cm
Lumea minuscula, la care ne gandim probabil prea putin, este de fapt un univers gigantesc, de la care ni se poate trage atat sfarsitul cat si salvarea miraculoasa si total neasteptata.
03. Cabinet
2010 – 2022
Desene, colectie plante, instalatie
Dimensiuni diferite
04. Studii la microscop
2022
Film HD / 4k
Dragos Neagoe
Portret cu figure 1
2022
Sculptura, instalatie
Portret cu figure 2
2022
Sculptura, instalatie
Om si pasare
2022
Sculptura, instalatie

A culege sau a cultiva introducere
01 septembrie – 30 septembrie
Muzeul de Stiinte Naturale Grigore Antipa

Păianjeni vs. reptile
Duminică, 18.09, 10:00 CSVKIDS
Eliza Căuia
(cercetător apicol ICDApicultura)
în dialog cu
Cătălin Rulea
(artist și fondator al
Centrului de studii vizuale)

Păianjeni vs. reptile
Duminică, 11.09, 10:00 CSVKIDS
Ana Prelipcean
(director științific al Institutului Național
de Cercetare Dezvoltare pentru
Științe Biologice)
în dialog cu
Cătălin Rulea
(artist și fondator al
Centrului de studii vizuale)

Oameni și urși. Aspecte demografice.
Joi 14 iulie:
Ruben Iosif (Conservation Carpathia) în dialog cu Valentin Sălăgeanu (Greenpeace România)

În interiorul cubului. Hexagoane și apicultori.
Vineri 15 iulie:
Eliza Căuia (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură) & Dragoș Neagoe (artist și apicultor)