Cristian Neagoe
„A culege sau a cultiva? e una dintre întrebările de bază ale civilizației umane. E poate cel mai important punct de cotitură din întreaga istorie. E transformarea care a dat naștere proprietății și inegalității. E ca diferența dintre a fi liber și a fi în siguranță. Mai bine de 90% din timpul cât a existat pe pământ, omul a cules, a vânat și a pescuit, trăind de pe o zi pe alta, mergând dintr-un loc în altul, explorând vastitatea și generozitatea lumii. Apoi, acum aproximativ 10.000 de ani, ceva s-a schimbat major. Clima s-a stabilizat, iar omul a stat în sfârșit locului, a început să domesticească plante și animale, domesticindu-se la rândul său. Dezvoltarea agriculturii și a păstoririi animalelor a însemnat mai multă siguranță alimentară, creștere în resurse și în populație, dar în același timp o limitare și o aglomerare care au dus la reducerea drastică a varietății hranei, la sclavie și epidemii, la mai multă muncă și suferință. Mitul biblic spune că Adam și Eva au fost izgoniți din Grădina Eden. Datele științifice arată contrariul: omul și-a făcut grădină și gard în jurul său, expulzându-se singur din Jungla Eden.”
Short Bio
Cristian Neagoe (n. 1984, București) a studiat Filosofie la Universitatea din București. A lucrat
ca librar, traducător, PR, editor, redactor-șef, curator, producător & organizator de evenimente
pentru organizații precum Cărturești, Institutul Cultural Român din New York, British Council,
Goethe Institut, MNAC, Revista Omagiu, Dilema Veche, Șapte Seri, CreativeMornings, 4Play,
Greenpeace etc. A fost Culture Comms Coordinator al Red Bull România și curator invitat de
Muzeul Național de Artă Contemporană cu expoziția “Normalitate, ce cuvânt brutal!” (2016). A
fost, de asemenea, performer al spectacolului de dans contemporan “The Institute of Change”,
creat de Paul Dunca și produs de Centrul Național al Dansului București. În zona muzicală, a
lucrat cu Subcarpați, Mădălina Pavăl, Luiza Zan, A-C Leonte, Cătălin Rulea, Sillyconductor,
Alexandra Stroe șamd, sprijinindu-i cu strategii de comunicare, relația cu presa, organizare de
evenimente și, uneori, booking.
Cătălin Rulea
„A culege sau a cultiva? Este provocarea unor tendințe și teorii contemporane care redefinesc atât cultura, cât și creația artistică. Este o idee bună să direcționăm cunoașterea și educația sau am ajuns deja la esența și adevărul democrației, în care majoritatea decide direcția ca un dicteu implacabil, ca o fotografie virală pe care nu o mai poate opri nici măcar autorul ei, o fotografie a viitorului nostru? Suntem într-un moment în care nu ne mai putem digera propriile produse culturale? Ne mai putem întoarce la a vâna și a culege ce răsare?”
Short Bio
Cătălin Rulea (n. 1979) este artist și muzician, Membru fondator al Centrului de studii vizuale (CSV). Este de asemenea membru fondator al Centrului de Introspecție Vizuală/Asociația PPLUS4 (activ între 2008-2013). Este activ pe scena de muzică alternativă și implicat în proiecte de teatru contemporan. A colaborat ca muzician și grafician în proiectele: Produse Domestice, Inamicul Poporului (producție Teatrul Mic și ARPAS), Platforma de Teatru Politic (2014, 2015, 2020, 2021, 2022), Arta Politică Contemporană. Perspective Critice (Editura Triade 2015), Evacuarea Fantomei (Studio Basar – 2011), Ion Grigorescu. Omul cu o singură cameră. (Centrul de Introspecție Vizuală/Sternberg Press). Este în același timp fondatorul colectivului creativelaboratories.ro, colectiv care activează în zona promovării culturale. Este autorul proiectelor VIDEO CONTENT (un proiect ce a exploatat potentialul social si filosofic al videoclipului ca mijloc de exprimare in zona muzici alternative), PRET A LUTTER (un proiect ce dezbate dualitatea nationalism-globalizare in cadru local si mai precis in cazul camasii romanesti pusa in context contemporan) si UNCUT (o arhiva de sunete si imagini din padurile Romaniei, proiect realizat cu Greenpeace Romania). Este autor al proiectului expozitional “A culege sau a cultiva”.